Angielski versija

Vietnes atjaunošana Normandijā (www.backtonormandy.org) bestaat op 16. aprīlis 2018 preci 15 jar. Sākotnējā tīmekļa vietne tika izveidota, sākot ar 2002. gada jūniju / jūliju un beidzot ar D-dienu (jaarlijks op 6 Juni). Het werd een intensieve periode met vele mooie, ontroerende momentten en ik maak kennis met de man indrukwekkende en belangrijkste periode van de laatste 100 jaar.  

Normandijas de kustība ir labāka, ja tiek iesākta visnozīmīgākā maritieme vloot ooit, un tas viss sākas ar West-Europa. 

Jaarlijks verandert de voormalige 80 kilometru lejā frontinie een toeristische trekpleister tikās ar veterānu veterinārās zāles, kas atrodas “erbij” zijn geweest. Elke veteraan, herkenbaar aan de trossen medalil op hun borst, lijkt persoonlijk de bevrijding te hebben bezorgd aan het onder Nazibewind zuchtende noordwestelijk deel van Europa. Ze vertellen hun verhaal aan wie het maar horen wil. Maar ze vertellen het vooral ook aan elkaar. Zij die het geluk hadden deze strijd te hebben overleefd. Dankbare herinnering aan hun kamerden die het niet hebben gehaald: “mūžīgi jauns”, zviedrs ik veteranen vaak hoorde zeggen. 

Veteranen worden toegejuicht door talloze mannen en vrouwen, verkled in uniformen en de mode van de veertiger jaren. Zittend op, met veel zorg opgelapte legervoertuigen of eindeloos rondlopend op de voormalige battlegrounds om voor zichzelf de geschiedenis te laten herleven.  

Mijn verbazing bij deze aanblik bija groot. Van de verhalen van de veterāns snapte ik maar weinig. Maar ik luisterde wel zeer geïnteresseerd omdat ik vermoedde dat er toch wel iets belangrijks was gebeurd.

Die interesse sloeg om in een aktieve manier om mijn ervaringen plats te leggen en van er van terenren wat ik bija gezien en gehoord. Dat akta ik durvju middel van de vietne www.backtonormandy.org lv durvju vidusdaļa, kas izveidota, lai apskatītu vēstures lokācijas, kas ir vērstas uz veterānu. Ook mijn eerste kompozīcijas schreef ik al meteen na de indrukwekkende tochten durvju de moeilijk begaanbare dzīvžogi (talloze lapjes grond gescheiden durvju vrijwel ondoordringbare heggetjes), waar vele soldaten van beide zijden hun leven dendre vanden dendre vanden dendreders vanden dellschild der vanden dellschünster.

Mijn vairs om te “begrijpen” werd alleen maar groter. De veelheid aan verhalen van veteranen, feiten en halve feiten frustreerde mij diep omdat ik de omvang én samenhang van de gebeurtenissen niet begreep. Sterker nog, niet kón begrijpen door for masaliteit van de Normandie Landings. De talloze boeken ir katrs digitālais dokuments, un tas ir labi redzams Normandijā un Otrajā pasaules karā.

Zoals ik wel vaker met complexe situaties doe, probeerde ik dit giga-problem te durvju zona met behulp van de techniek van de “relationele database”. Een tehniek die feiten dmv zoekmethodes in samenhang (relaties) kan ontsluiten, al naar gelang de vraag die wordt gesteld.  

Zo ook hier. Ikviena baltā krāsa, puse no visām pusēm, kas ir pilnībā atjaunināta datu bāzē, kurā atrodama informācija par to, kā atgriezties Normandijā. Door de opzet en strukture van de andmebaas oli iga staat gebleken all informay plate te leggen, zodanig, dat ik ik telen allen tijde kon reprocenzenes. Ja vien tas ir iespējams, mēs katru reizi nekontrolējam. Het eind ir niet in zicht, het zal ook nooit gereed komen.

Door het overzichtelijke systeem ging ik verder. Niet alleen het verhaal van Normandië, maar stap voor stap kwamen de vele gebeurtenissen in the heel West-Europa aan bod. Met vooral namen en nog eens namen. Vele tienduizenden namen zijn beschreven opdat ze niet vergeten worden. Een spreekwoord zegt: “je bent pas echt dood als je naam niet meer wordt genoemd”. Naast deze benadering moest ik ook gevolg geven aan de gevoelsmatige impact van wat ik had gezien. Met behulp van mijn muziek.

Er kwamen vele wegen bij elkaar. De geschiedenis van familieleden die hadden geleden onder het Duitse en Japanse Juk. De geschiedenis van West-Europa die maar één echt kantelpunt kent. De tijd voor 6. gada 1944. jūnijā en de tijd erna. De dag van het sākas van onze vrijheid, bevochten door honderdduizenden strijders uit andere landen dan de onze.

Dit gegeven zou de leidraad worden voor vele tienduizenden publicies in a hand (Skat. 139.503 punktu verhalen lv 13.824 kategoriju, grotendeels een opsomming van legereenheden met hun aktiivities die hebben metgedaan). 

Ook mijn muziek kreeg een welhaast onuitputtelijke bron van inspiratie. Deze bezieling leidde ertoe dat ik als (filma) komponists izlikās ar skatu uz visiem spēkiem, lai pārbaudītu, vai Dame Vera Lynn ir pazīstams kā mūzikas dokuments. Omahas pludmale, gods un upuris mirst ASV, bet arī Emmy werd bekroond.

Māra vēl nav pabeigta mājas lapā Back to Normandy, lai apskatītu visus vēja gājienus (aptuveni 160 pasaules valstis, bet ne vairāk kā divas reizes gadā) ir pieejama, ja tiek uzskatīts, ka viņi ir cienīgi, bet ne tikai mājās. Vairāk nekā 1945. gadā Meigenas apgabalā norisinājās visdažādāko cilvēku ģimenes locekļi, kas piedalījās Normandijas zemes gaismā. 

Een deel van de dankbetuigingen staan ​​hier: https://www.backtonormandy.org/testimonials

Tiešā dzelzceļa pārvadājumu versija ir 15 jaar heb ik een film gemaakt van 1 uur en 22 minutes, samengesteld uit musiciek die ik heb geschreven en filmbeelden uit de dertiger en veertiger jaren.

Secība, sižets:

 • ·       Overture (Normandijas piezemējumu kopsavilkums)
 • ·       Proloog (Rietumeiropas brīvā laika pavadīšana, kas nav aktuāla tweede wasldoorlog)  
 • ·       Mobilizācija
 • ·       Sagatavošanās iebrukumam
 • ·       Een gebed, uitgesproken durvis Prezidents Franklins D. Rūzvelts
 • ·       Het sākas van D diena
 • ·       Normandijas izkraušana
 • ·       De situatie (aftermath) van het slagveld na de nolaišanās
 • ·       Kara turpināšana ar nepilnīgu "kauju un operāciju" uzskaiti
 • ·       Bevrijding van de koncentratiekampen 
 • ·       Kara beigas
 • ·       Een muziekwerk “Nevajag vairs karot, lūdzu”, iepazīstieties ar bellden van de georgen van de oorlog en het repatriëren van gevallen soldaten
 • ·       Beelden van mijn bezoeken aan Normandië, filma “The Last Pilgrimage”, kas atrodas katrā heb gemaakt ter gegenheid van het laatste officiele de la van de engel engelse veteranen aan Normandië en London. Daarnaast hoor je de muziek met het thema van de bekroonde Emmy film 
 • ·       Miers (pēcnosaukums)

Komentāri (0)

Šeit vēl nav komentāru

Atstājiet savu komentāru

 1. Komentāra ievietošana kā viesis.
Pielikumi (0 / 3)
Kopīgojiet savu atrašanās vietu
Šeit varat ievietot savu komentāru sociālajiem medijiem